Atacul incepe primavara la dezmugurit si continua pe frunze (pe spatele frunzelor-isi instaleaza colonii).
Exemplarele de paduche galicol roz (inteapa si sug sucul celular din organele crude ale plantei, urechiusele iesite din mugurele abia desfacut (stadiu de urechiuse), frunze, lastarii tineri, etc.
Exemplarele de paduche galicol sunt usor vizibile (pe spatele frunzelor), in interiorul galelor rosietice formate pe frunze pe mugurii abia crapati, pe ramurile tinere .
Prezenta furnicilor care se hranesc cu excrementele acestora (miere de roua) este un indiciu ca paduchele galicol (afidele) este prezent pe pom .
Frunzele atacate inclusiv cele din zona de varf ale lastarilor tineri se deformeaza, rasucesc – de la varf spre petiol, se gofreaza-inrosesc si formeaza gale ce au la interior paduchi, pot sa cada prematur.
Afectarea pomilor :
La pomii atacati se intampla urmatoarele: realizeaza cresteri mici, lastarii se deformeaza, diferentiaza slab muguri de rod pentru anul urmator, cresc debili, pomii din pepiniere inregistreaza cresteri slabe, fructele raman mici;
Afidele roz-galicole la mar secreta pe plante substante lipicioase cu aspect stralucitor - bogate in zaharuri (excrementele afidelor sau „roua de miere”- „honeydew”). Prezenta excrementelor afidelor (roua de miere) pe plante conduce la aparitia ciupercilor (Fumagine i- Culoarea neagra pe frunze si fructe) a furnicilor si a altor insecte care se hranesc cu aceasta. Roua de miere este preferata de albine care produc asa numita miere de mana;
Afidele sunt principalul vector de transmitere al virusurilor (virozelor) la mar;
Fructele raman mici (nu mai cresc) iar toamna nu se mai desprind de pe pom.
Pentru combatere recomandam tratamente cu insecticide precum :
Tratamentele se aplica prin stropirea pomilor si la fiecare solutie prepatata se adauga adjuvant SOLVANT , 3ml/10l apa ,pentru o mai buna fixare si patrundere in frunze.
Aveti grija de pomii dumneavoastra!