In evolutia stadiilor s-au esalonat cate 6 generatii anuale. Painajenul brun ierneaza in stadiu de ou. Acesta este depus pe ramuri, in jurul mugurilor, sau in crapaturile scoartei pomilor. Femela depune 10-30 oua. Eclozarea larvelor are loc dupa realizarea pragului inferior de 7º C. Prima generatie se dezvolta in cursul lunilor martie-mai. Larvele apar la inceputul dezmuguritului si se raspandesc in coroana pomilor. Se localizeaza pe ramuri, lastari si pe fara inferioara a frunzelor. Dezvoltarea stadiului larvar dureaza 10-25 zile. Dupa parcurgerea stadiilor larvare devin femele adulte. Generatia a doua se dezvolta in cursul lunilor mai si iunie, a treia in iunie-iulie, a patra in iulie, generatia a cincea in august, iar in august-septembrie cea de-a sasea generatie ale carei oua raman sa hiberneze.
Atacul paianjenului brun al pomilor a fost constatat la urmatoarele specii pomicole: mar, par, gutui, migdal, corcodus, prun, cais, cires, visin, piersic etc. Se hraneste cu frunzele plantelor, care sub influenta intepaturilor succesive, se decoloreaza si se usuca.
Simptomele atacului variaza in functie de momentul perioadei de vegetatie considerat. La inceput, pe frunze apar pete mici, de culoare alba-bruna, fara o delimitare bine conturata. Atacul se localizeaza in special la baza si de-a lungul nervurilor principale.