Alternarioza cartofului, cu denumirea științifică Alternaria solani, este foarte des întâlnită la cultura de cartof, alături de mana cartofului (Phytophtora infestans).
Cauze ale apariției bolii
Apariția și dezvoltarea Alternaria solani sunt favorizate de umiditatea relativă a aerului, precum și de existența unor temperaturi constante cuprinse între 25 și 30 de grade. De asemenea, un alt factor care sporește riscul de apariție al bolii poate fi prezența îndelungată a picăturilor de apă pe frunzele plantei (ploi excesive, rouă).
Cum se transmite alternarioza cartofului
Alternaria solani are capacitatea de a supraviețui în timpul iernii pe tuberculi, buruieni, în sol sau pe alte resturi vegetale, astfel că, în lipsa aplicării tratamentelor corespunzătoare, ciuperca este foarte ușor de transmis la cultura din anul următor. Deși nu reprezintă principala modalitate de transmitere, boala poate apărea și în cazul în care sămânța sau echipamentele folosite au fost infectate în prealabil.
Simptome ale bolii
Alternarioza cartofului apare cu preponderență în timpul etapei de înflorire și se manifestă inițial pe suprafața frunzelor inferioare sub forma unor pete brune, circulare, ce pot avea aproximativ 1 cm diametru. Petele sunt bine delimitate, vizibile, concentrice. Ulterior, pe măsură ce boala avansează, apar pete și pe frunzele de la nivelul superior al plantei. Pe tuberculi, alternarioza duce la apariția unor pete circulare, brun-negricioase, ușor cufundate. Pulpa cartofului din zona în care petele și-au făcut apariția începe să putrezească și capătă o culoare neagră.