Boala se manifestă pe frunze şi teci, prin apariţia unor pete izolate, la început de formă ovală şi de culoare cenuşie sau verde albăstruie deschisă. Într-o fază mai avansată petele au centrul cenuşiu-gălbui deschis şi marginea brun-roşcată. Frunzele puternic atacate se usucă, şi cad. Apariţia şi răspândirea bolii sunt favorizate de temperaturi mai scăzute (între 12 şi 24°C), atacuri puternice se întâlnesc în zonele umede, semiumede şi reci.
Ciuperca Rhynchosporium secalis supraviețuiește peste vară ca miceliu în resturile vegetale (miriște, paie, frunze). În timpul perioadei de vegetație, pe vreme umedă, și temperaturi de peste 4ºC, sporii sunt produși pe miriște și sunt dispersați cu ajutorul stropilor de ploaie, realizându-se astfel acestea infecția primară. Boala este mai severă în primăverile cu precipitații medii.
Se recomandă rotația culturilor; încorporarea resturilor vegetale adânc în sol; folosirea soiurilor rezistente; folosirea de sămânță tratată; iar în vegetație tratamente cu fungicidele omologate în combaterea bolilor foliare ale cerealelor.