La aceasta specie apare un dimorfism sexual accentuat intre fluturele mascul si femela. Masculul are aripile foarte bine dezvoltate, cu deschiderea lor de 2,5-3,0 cm. Aripile anterioare sunt de culoare galbena-cenusie cu linii ondulate si mai inchise, iar aripile posterioare sunt rotunjite, mai deschise la culoare, uneori chiar albe. Femela are aripile de culoare cenusie si atat de mici incat nu poate zbura.
Are abdomenul bombat, de culoare cenusie cu pete negre, picioarele bine dezvoltate, lungi si de culoare cenusie-maronie, iar lungimea corpului este de 8-10 mm.i, iar ouale au forma ovala-alungita, cand sunt depuse au un colorit verde-galbuinainte de ecloziune coloritul devine albastru-metalic. Larva este verde-galbuie, cu dungi laterale albe si o dunga transversala deschisa, nu prezinta perisori pe suprafata corpului, are doar doua perechi de picioare abdominale si poate ajunge la lungimea de aproximativ 2-2,5 cm.
Fluturii masculi apar toamna, in luna octombrie, iar femelele putin mai tarziu. Acesti fluturi crepusculari zboara noaptea, in functie de conditiile vremii. Femelele urca pe tulpinile pomilor spre varful ramurilor, unde are loc copulatia si ponta. Ele depun ouale in grupuri mici sau uneori izolate, la baza mugurilor de pomi si in crapaturile scoartei.
Numarul de oua depus de o singura femela poate varia intre 200-300. Ouale rezista pe timpul iernii la temperaturi scazute, iar primavara in luna aprilie din ele apar larvele care patrund in mugurii vegetativi sau floriferi abia desfacuti si se hranesc cu continutul acestora. In momentul cand apar frunzele, larvele se muta pe acestea si le perforeaza sau le rod marginile. Cand apar fructele omizile obisnuiesc sa le roada cuticula si pulpa.
Larvele se dezvolta in 35-40 zile, ajung la maturitate la inceputul lunii iunie, apoi se lasa in jos pe un fir de matase si patrund in sol, unde construiesc fiecare un cocon din fire matasoase care se transforma in crisalide de culoare maronie-deschisa si lungimi de 2 cm. Raman in stadiul de crisalida 5 luni, pana in toamna cand apar fluturii.
Omizile ataca tot felul de pomi fructiferi (ciresi, pruni, meri, castani, peri, caisi) dar si specii forestiere (frasini, tei, ulmi, stejari).