În România este cunoscuta în special în sudul tarii si în zonele cultivatoare de sfecla de zahar ce se caracterizeaza prin soluri usoare cu cernoziom, aluvionare.
Adultul are corpul oval alungit, de 12-16 mm lungime, de culoare neagra, si acoperit cu solzi cenusii, segmentele abdominale 2, 3 si 4 prezinta pe partea inferioara pete negre lucioase, de unde si denumirea de „punctiventris". Larva (27-30 mm) este apoda, de culoare alba, cu corpul moale, încovoiat putin si încretitpe partea dorsala. Specie cu o singura generatie pe an (monovoltina), si ierneaza ca insecta adulta în sol, la 20-25 cm adâncime, într-o camaruta pupala.
Aparitia adultilor la suprafata solului, are loc în a doua decada a lunii martie si dureaza uneori, pâna la începutul lunii mai. Apar în numar mare când temperature medie a aerului depaseste 10-12°C, perioada care corespunde cu însamântarea si germinarea semintelor de sfecla, sau cu înflorirea corcodusului si caisului.
Atac și simptome Specie considerata ca cel mai periculos daunator al culturilor de sfecla, dauneaza atât ca adult cât si ca larva. Atacul adultilor este foarte periculos în perioada rasaririi plantutelor de sfecla, pe care le reteaza de la colet sau rod frunzele cotiledonale, reducând astfel numarul de plante/m2, dar dupa formarea celei de-a doua pereche de frunze (chiar daca adultii rod frunzele partial), atacul lor nu mai este important. Larvele rod vârfurile radacinilor, sau produc cavitati sau galerii în radacini.