Tuta absoluta este cunoscuta in Romania ca Molia miniera a tomatelor sau Tuta, asa cum ii spun legumicultorii. Face parte din familia Gelechiidae, ordinul Lepidoptera (fluturi), fiind o molie nocturna. Este un daunator relativ nou in tara noastra, prezenta fiindu-i observata incepand cu anul 2009. De atunci, s-a raspandit cu repeziciune in toate bazinele legumicole din tara. Aceasta insecta, in ciuda marimii reduse, reprezinta motivul pentru care multe culturi de tomate au fost devastate, cu pierderi de pana la 100%.
Adultii de Tuta absoluta sunt molii cu lungimea de 5-6 mm si anvergura aripilor de 8-10 mm, de culoare gri-maronie, cu antene filiforme. Aripile anterioare prezinta puncte negre. Masculii sunt mai inchisi la culoare si mai mici comparativ cu femelele. Ouale au culoare crem, lungime de 0,35 mm si eclozeaza dupa 4-6 zile de la depunere. Femelele depun ouale pe partea inferioara a frunzelor. Larvele prezinta culoare crem, cu capul negru iar pe parcursul cresterii, acestea capata culoare roz sau verde deschis. Pana la impupare, acestea parcurg 4 stadii larvare. Impuparea are loc in sol, pe suprafata frunzelor sau in galeriile formate. Atunci cand stadiul de impupare este parcurs pe organele aeriene ale plantelor, insecta isi formeaza un cocon de protectie.
Tuta absoluta ierneaza in stadiul de ou, pupa sau adult, in functie de conditiile de mediu.
Atata timp cat au hrana disponibila si temperaturi de peste 9°C, aceste insecte nu intra in diapauza.
Molia tomatelor are un potential reproductiv foarte mare. Ciclul biologic dureaza 25-38 de zile, in functie de temperatura si are 4 stadii: ou, larva (cu 4 stadii larvare), pupa si adult.
Studiile arata ca la temperaturi de 14°C, dezvoltarea dureaza aproximativ 76 de zile, in timp ce la 27°C, ciclul biologic este complet in 24 de zile.
Din practica s-a observat ca in conditii de temperaturi de 34-40°C, Tuta isi incheie ciclul biologic in 10-15 zile.
Aceasta molie a tomatelor isi incepe activitatea timpuriu si poate fi observata in solarii atata timp cat temperaturile sunt peste 9°C.
In spatii protejate poate dezvolta 10-12 generatii pe an iar o femela poate depune pana la 250 de oua pe parcursul vietii (10-15 zile), asigurand astfel cresterea masiva a populatiei intr-un timp foarte scurt. Depunerea oualor se realizeaza pe partea inferioara a frunzelor iar dupa eclozare larvele se hranesc intens, formand galerii in frunze, petioli, tulpini, fructe. Adultii sunt nocturni iar ziua stau ascunsi printre frunzele plantelor gazda.
Semnele atacului de Tuta Absoluta
Prezenta adultilor este mai greu de observat, avand in vedere zborul nocturn al acestor insecte. Ziua, adultii stau ascunsi printre frunzele plantelor gazda si nu dauneaza in mod direct culturii.
Larvele sunt cele care determina pagubele in culturi, avand in vedere ca dupa eclozare, se hranesc continuu timp de 12-15 zile, de-a lungul celor 4 stadii larvare.
Primele atacuri, ale daunatorului Tuta absoluta, se pot observa sub forma galeriilor din frunze sau asupra varfului de crestere, florilor si tinerelor fructe, prin prezenta excrementelor negre ale larvelor.
In frunze, larvele formeaza galerii largi, in urma consumului mezofilului frunzei. Patrund in tulpini, petioli, fructe si duc la scurt timp la compromiterea culturii.