Adultul (asemanator unei viespi) are corpul de culoare galbenă, cu capul şi antenele roşcate, toracele şi picioarele sunt galbene, corpul de 6‑7 mm. Larva este de culoare cenuşie‑gălbuie, cu capul brun‑roşcat. Prezintă o generaţie pe an, şi iernează în sol la 5-15 cm, ca larvă complet dezvoltată, într-un cocon de mătase. În primăvară se împupează, iar zborul adulţilor are loc o dată cu înflorirea soiurilor timpurii de măr. Femela depun câte un ou, într-o incizie realizată cu ovipozitorul în receptacul, în zona caliciului.
Larvele apar în luna mai, şi merg pe suprafaţa fructelor rozând, la început numai coaja, apoi intră în fruct şi consumă seminţele. La completa dezvoltare, în luna iunie, larvele ies din fructe, şi pătrund în sol, unde îşi confecţionează un cocon mătăsos, impregnat cu granule de pământ şi intră în diapauză până în primăvara următoare.
Atacă fructele de măr care prezintă galerii superficiale în zona caliciului. Cu timpul aceste galerii se cicatrizează şi dau un aspect de strangulare a fructului. În urma atacului, fructele rămân pipernicite şi cad, atacul este confundat adesea cu cel de Cydia pomonella., deosebirile constau din caracteristicele atacului, iar larvele au un mirosul specific de benzaldehidă (miros de ploşniţă).