Patografie. Prezentă în toate bazinele de cultură a mărului, provocând pierderi de recoltă, la soiurile sensibile
Frunze: nu se deschid complet, sunt înguste, curbate şi, treptat, se brunifică. La suprafaţa lor apare o pulbere albă - gălbuie (conidiile ciupercii), uşor de observat în “luntriţa” formată de frunzele pliate.
Flori: petale decolorate; se brunifică şi se usucă.
Lăstari proveniţi din mugurii infectaţi: ţesătură fină de miceliu, de culoare albă; miceliul acoperă întreg lăstarul, frunzele şi florile aflate pe acesta şi este vizibil sub forma unei pâsle dense, albe. Lăstarii atacaţi se disting uşor în coroana pomilor (culoare albă, care contrastează cu frunzişul verde). De la lăstarii cu infecţie primară ciuperca trece la alte organe, provocând infecţii secundare, care apar ca pete izolate, albe, pâsloase, pulverulente.
Fructe tinere: uscarea şi căderea lor; frecvent, apariţia unei reţele brune de ţesut suberificat, foarte evidentă după ce fructul s-a dezvoltat.
Lanţuri lungi de conidii cilindrice, unicelulare, incolore. In unii ani, spre sfârşitul vegetaţiei, în pâsla miceliană care îmbracă lăstarii ca un manşon apar punctişoare brune-negriciose- cleistotecii.
Transmitere şi răspândire. Transmiterea are loc prin miceliul aflat între solzii mugurilor (aşa se explică faptul că, încă de la apariţie, lăstarul este acoperit de o plasă fină de miceliu). In condiţiile din ţara noastră, rolul cleistoteciilor în transmitere este neglijabil. Răspândirea în cursul vegetaţiei se face prin conidii.
Factori de risc
- temperaturile de 20-22 grade C
- umiditatea puternică a aerului este suficientă pentru declanşarea unor infecţii puternice, dar conidiile îşi pierd facultatea germinativă în mediu umed.
- sensibilitatea varietală; unele soiuri valoroase (Ionathan, Ionared, Mc. Intosh, Boiken, Idared) sunt foarte sensibile. Soiurile Golden Delicious, Pătul, Parmen Auriu etc. sunt mijlociu de sensibile, iar Astrahan Roşu, Şovari, Red Delicious, Maşanschi, Roşu de Stettin, Reinette Ananas sunt slab atacate de făinare. Soiuri rezistente: Pionier, Voinea, Generos, Romus 2, Romus 3.
- sensibilitatea foliară : la măr, numai frunzele tinere sunt sensibile - perioada de receptivitate este limitată la 3-6 zile care urmează apariţiei frunzelor. După 14-17 zile, frunzele sunt definitiv imune.
Elemente de protecţie
- tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi, imediat după înflorit şi în perioada de repaus, cu ocazia tăierilor care se fac anual; îngroparea fragmentelor de lăstari prin lucrarea solului
- fertilizarea cu doze moderate de azot şi fosfor şi potasiu
- evidenţa parcelelor atacate în anul precedent
- pentru a nu pierde momentul optim pentru combaterea chimică este necesară o bună evidenţă a parcelelor atacate în anul precedent. In timpul vegetaţiei: tratamentele încep la dezmugurit. Următoarele tratamente: în faza de buton roşu (la deschiderea primelor flori) , la sfârşitul înfloritului - fungicide care nu dăunează polenului şi nu sunt toxice pentru albine. In continuare se pot utiliza diferite produse, gama fiind foarte largă.
- după tăierea şi adunarea ramurilor, se va lucra solul (se îngroapă fragmentele scurte de lăstari, care au căzut la tăieri şi nu au putut fi adunate).