Mana la vita de vie se manifesta pe toate organele plantei. Pe frunze apar pete untdelemnii, care in timp se brunifica, aratand ca niste arsuri. Ciorchinii atacati raman mici, iar fructele nu se matureaza normal, se zbarcesc si cad. Boala este favorizata in principal de ploaie, temperatura jucand un rol minor prin intarzierea sau accelerarea dezvoltarii bolii.
Fainarea ataca frunzele, lastarii tineri, ciorchinii si fructele. Pe frunze atacul se manifesta prin aparitia unor pete pasloase, alb-cenusii, pe care apare o pulbere fina, albicioasa. Lastarii verzi sunt acoperiti de miceliu alb-cenusiu, care in timp devine prafos. Boala este favorizata de temperaturi mai ridicate, 20-25 o C. Sporii nu germineaza in picaturile de apa, iar ploile abundente spala sporii.
Putergaiul cenusiu se dezvolta preponderent pe struguri. In urma atacului, pielita se brunifica, boabele se sparg si pe masura ce boala evolueaza, fructele se acopera cu un putregai cenusiu. Ciuperca se instaleaza, de obicei, pe leziunile produse asupra strugurelui in urma atacului de mana, fainare sau grindina.