Plantele de grâu atacate prezintă o inhibare a creșterii tulpinilor. Astfel, spicele plantelor infestate sunt mult mai scurte, cu 60-80% față de cele neatacate.
Boabele atacate au o formă aproape sferică, iar masa de clamidospori este mai compactă, motiv pentru care aceste boabe sunt tari și se sfărâmă greu. La plantele atacate, spicele au un număr mai redus de spiculețe, în timp ce numărul de frați este mai mare.
Spre deosebire de mălura comună, clamidosporii din sol ai ciupercii Tilletia controversa au un rol preponderent în transmiterea bolii. Infestarea solului se face prin spicele atacate, care, fiind pe tulpini foarte scurte, nu sunt recoltate de combină, și vor fi încorporate sub arătură. Clamidosporii pot rezista în sol 3-8 ani, în condiții normale, sau 1-2 ani în solurile umede. Germinarea lor durează 30-40 de zile, la temperaturi mai mici de 10°C.
Se recomandă o rotație de 4-5 ani; evitarea solurilor acide; arături adânci; evitarea excesului de îngrășăminte cu azot; evitarea întârzierii semănatului; tratamentul semințelor cu fungicide.