Mana solanaceelor este produsă de ciuperca Phytophthora infestans, fiind una dintre cele mai periculoase boli existente în cultura cartofului, tomatelor și altor solanacee .
Principalele cauze ale apariției bolii sunt:
- condițiile de umiditate crescută, cu precipitații abundente, urmate de temperaturi de peste 20 de grade C.
- calitatea slabă a tuberculilor folosiți ca sămânță
- program de tratamente fitosanitare necorespunzător
- rotație necorespunzătoare a culturilor.
Tomatele pot fi infectate in toate fenofazele, frunzele prezentand pe margini sau spre varf pete cu aspect umed (verde inchis). Tesuturile afectate se vestejesc, se brunifica si frunzele se rasucesc spre partea superioara. In conditii de umiditate atmosferica pe fata inferioara a frunzelor, in dreptul petelor apare un puf, nu prea dens, de culoare alba. Cozile frunzelor, lastarii si tulpinile atacate, prezinta pete alungite brune, superficiale, fara puf albicios. Inflorescentele atacate prezinta pe frunzulitele de la baza florilor si pe coditele lor, zone brune, se usuca si cad.
Atacul semnificativ este cel de pe fructe, acestea putand fi parazitate in toate fazele de dezvoltare. Ciuperca patrunde prin locul de prindere a fructului, produce pete mari brune-olivacei si cu rapiditate distruge totfructul. Tomatele devin tari, aspre, iar cele coapte au pete brune-deschise, pe suprafata carora apar zonalitati concentrice. Pe frunzele cazute pe sol unde este umiditate mare, ciuperca formeaza miceliu cu multi spori. In culturile de toamna din sere (ciclul doi), atacul evolueaza rapid, datorita variatiilor de temperatura de zi-noapte, care produc aparitia condensului de apa pe organele vegetative, condens ce usureaza infectiile.
În cazul cartofului, cel mai adesea, mana solanaceelor se transmite prin intermediul tuberculilor infestați și prin resturile de plante infectate. Atunci când nu se respectă o rotație a culturii la cel puțin trei ani, riscul ca boala să apară este mult mai ridicat.
Mana cartofului atacă frunzulițele și tuberculii, primele semne ale bolii fiind vizibile de obicei în lunile mai-iunie, înaintea înfloririi culturii. Petele de un galben-verzui apar inițial pe frunze, devenind ulterior maronii, apoi brun-negricioase. La exterior, sunt înconjurate de o dungă de culoare galbenă. Pe tuberculi, se manifestă pete brun-cenușii, ușor adâncite.