Specia care prezinta 2-3 generatii pe an si ierneaza ca pupa in ascunzisiuri, scorburi, sub scoarta, sub frunzele cazute etc. Adultii apar in aprilie-mai, cand temperatura este peste 10º C si zboara in coroana pomilor seara si noaptea. Depun oua pe fata inferioara a frunzelor, cate 400-800 de oua pe arborii izolati si insoriti.
Larvele neonate stau grupate si se deplaseaza spre varful lastarilor, pe care ii invelesc in fire de matase, formand cuiburi, care se extind in cursul evolutiei larvelor. Larvele sunt complet dezvoltate in iulie si se retrag in adaposturi, formand crisalide in interiorul unor coconi matasosi.
In august apare o noua generatie de fluturi, iar ciclul se repeta. In anii cu toamne tarzii, poate sa apara si a treia generatie partiala, insa larvele din aceasta genetatie nu ajung in completa dezvoltare, din cauza temperaturilor scazute, care survin si din lipasa de hrana.
Plante atacate si daune. Omida paroasa a dudului este o specie polifaga, care ataca peste 120 specii de arbori si arbusti, chiar plante ierboase si peste 104 specii de plante cultivate. Produce doua defolieri pe an, dar si cea din toamna, produsa de omizile generatiei a doua, este cea mai periculoasa.
Omizile rod frunzele pe care le infasoara cu fire de matase, formand cuiburi. In primele stadii larvele rod in interiorul cuiburilor, epiderma si parenchimul frunzei, lasand una din epiderme intacta. Mai tarziu larvele rod limbul foliar in intregime, lasand decat nervurile mai groase. La atacuri puternice pomii sau plantele pot fi complet defoliati.