Specie cunoscuta pretutindeni în tara noastra, semnalata în zonele unde se cultiva floarea soarelui, mai ales în zonele în care sunt plantatii de prun si piersic.
Formele virginogene aptere sunt de culoare verde galbui, de 1,1-2 mm, cu vârfurile antenelor, tibiilor si tarselor de culoare neagra. Formele virginogene aripate au capul si corpul de culoare neagra, de 1,2-1,7 mm.
Dezvoltarea populației
Planta gazda primara este constituira din specii de sâmburoase, iar planta gazda secundara este floarea soarelui, dar si specii de plante ierboase. Pe plantele gazde secundare dau nastere la mai multe generatii de forme aripate si aptere, iar în toamna migreaza în sens invers, pe gazda primara unde dezvolta formele sexuate, care dupa copulatie depun oua de rezistenta la baza mugurilor si pe ramurile copacilor (gazde primare).
Atac și simptome
Specie daunatoare pentru livezile de sâmburoase, dar mai ales pentru culturile de floarea soarelui. Formele aripate migratoare se instaleaza în mai pe frunzele sau pe inflorescentele nedesfacute, pe involucrele plantei, formând numeroase colonii, putin vizibile pâna la aparitia si desfacerea calatidiului.
Zonele atacate, se rasucesc, frunzele se gofreaza, se îngalbenesc, iar în cazul unor atacuri deosebit de puternice se usuca. Plantele atacate îsi încetinesc cresterea, calatidiile ramân mici, având semintele centrale seci. Simptomele initiale ale atacului daunatorului pot fi deseori confundate cu aplicarea gresita a erbicidelor foliare pentru cereale paioase.
Daunatorul poate fi vector al mozaicului floriii soarelui.