Adultul de 1,5-2,3 mm are corpul de culoare neagra, dorsal cu luciu metalic-verzui. Larva de 1,5 - 2,2 mm, are corpul de culoare alba, iar capul este galbui. Prezinta 2-3 generatii pe an, si ierneaza ca adulti în straturile superficiale ale solurilor uscate si înierbate situate pe marginea drumurilor, în zona digurilor, sau a lizierelor.
În primavara (martie-aprilie), adultii apar din sol, când temperatura aerului este de 140 grade Celsius si încep sa se hraneasca cu diverse specii de plante dintre Chenopodiacee si Amaranthacee. Formele adulte traiesc pâna în iunie, la început deplasarea se realizeaza prin sarituri, iar când temperatura depaseste 200 grade Celsius încep sa zboare.
Adultii din noua generatie apar în iulie-august, uneori însa poate sa apara înca o generatie, în august-septembrie. Începând cu lunile septembrie-octombrie, adultii se retrag în sol, pentru hibernare.
Pagubele cele mai mari sunt produse în culturilor de sfecla de zahar sau furajera, mai ales în perioada rasaririi plantelor. Adultii rod si ciuruiesc embrionul semintei, frunzele cotiledonale, primele frunzulite adevarate, si epiderma inferioara a frunzelor, distrugând mezofilul adiacent, în timp ce epiderma superioara nu este distrusa. În timp aceste zone se rup, datorita cresterii tesutului foliar, rezultând mici orificii caracteristice.