Boala se poate manifestă pe diferite părți ale tulpinii, pe ambele părți ale calatidiului, pe frunze și pe achene. Țesuturile atacate se brunifică și se înmoaie. La suprafața zonelor cu atac se dezvoltă un mucegai cenușiu, alcătuit din conidioforii și conidiile ciupercii. Atacul cel mai periculos se manifestă la nivelul calatidiilor, unde atacul începe pe dosul acestora, apoi mucegaiul se extinde pe partea fertilă a calatidiului, acoperind achenele. Calatidiile atacate putrezesc și cad la pământ. Printre achene se formează numeroși micro-scleroți, negricioși.
În condiții de umiditate ridicată și de temperaturi situate între 18,3-23,9°C putregaiul cenușiu se răspândește rapid. O scădere rapidă a umidității însoțită de creșterea temperaturii dimineața devreme determină răsucirea și uscarea conidioforilor, fapt care permite desprinderea și împrăștierea conidiilor. Așadar, ciuperca se răspândește prin conidiile purtate de vânt și cu ajutorul picăturilor de ploaie.
Transmiterea de la un an la altul a bolii se realizează în principal prin miceliu de rezistență de pe resturile de plante infectate sau din semințe, dar și prin scleroți.
Se recomandă utilizarea semințelor de bună calitate; fertilizarea optimă; rotația adecvată a culturilor; respectarea densității optime si tratamente cu fungicide omologate.