Boala poate fi întâlnită în culturile de grâu, secară, triticale şi orz.
În zonele mai secetoase, cum sunt cele din sudul ţării, predomină Septoria tritici, iar în zonele mai umede Septoria nodorum.
Pe partea inferioară a frunzelor apar la început pete de culoare verzui-gălbui, de formă ovală, care ulterior devin neregulate şi capătă culoarea brună, delimitate de nervuri.
În locurile atacate culoarea frunzelor se deschide mai mult sau mai puţin intens.
Ca urmare, frunzele se usucă şi mor prematur.
La examinare cu lupa, se observă picnidiile de culoare neagră, ordonate în rânduri (fructificaţiile ciupercii).
Atacul la spic conduce la șiștăvirea boabelor şi de asemenea poate constitui o sursă de infecţie.
Părțile atacate şi uscate, respectiv frunzele, influenţează negativ procesul de asimilaţie şi determină scăderi semnificative de producţie.
Intervalul de timp de la infecţie până la formarea primelor organe de înmulţire ale ciupercii, la temperaturi cuprinse între 22-26°C este de până la 30 zile.
Agentul patogen este totuşi foarte agresiv, chiar şi la temperaturi mai scăzute, astfel încât el se poate extinde chiar şi în iernile mai blânde.