Doi dintre cei mai periculosi daunatori la prun sunt:
Dăunătorul are două sau chiar trei generaţii într-un an. Larvele dăunătorului iernează sub scoarţa prunilor, sau sub frunzele din livadă. Adulţii apar de obicei în luna mai. Perioada exactă depinde foarte mult de regimul de precipitaţii și temperatură a fiecărui an în parte. Dăunătorul preferă căldura și lipsa precipitaţiilor. Perioada de timp în care o generaţie este activă este foarte lung. Dacă primii adulţi apar în luna mai, zborul acestei prime generaţii poate avea loc pe întreaga lună iunie.
Femela depune ouăle pe fructele verzi, de dimensiunea unei alune, sau chiar pe frunze. Larvele vor intra în interiorul fructelor, făcând galerii, pe care le va umple cu excremente. În locul în care dăunatorul a intrat, fructele vor elibera clei. Mulţi vor confunda poate acest simptom cu monilioza. De fapt, monilioza se poate instala în urma daunelor făcute de vierme. Fructele afectate vor cădea pe sol, cu tot cu dăunator.
A doua generație apare în luna iulie, când fructele sunt de mărimea normală, sau chiar în pârgă. Depinde de timpurietatea soiului de prun. Zborul generaţiei a doua, se poate eșalona pe întreaga luna iulie, parțial chiar și în luna august. In anii călduroși in anumite regiuni poate sa apara si o a treia generatie de viermele prunelor.
Pentru combaterea fiecărei generații, vor trebui efectuate 2-3 stropiri cu insecticid, la un interval de 10-14 zile.
Este unul dintre cei mai periculoși dăunători ai prunului. Femela va perfora pulpa fructului, unde își va depune oul. Pericolul în privința acestui dăunător începe din perioada în care cad petalele și se menține până în momentul în care sâmburii prunelor se lemnifică. Prin urmare, mai ales acolo unde avem atacuri puternice frecvente, o singura stropire cu insecticid nu este suficienta. Sunt soiuri de prun, cum este Stanley, care sunt preferate de viespea sâmburilor.
Fructele afectate, la exterior nu vor avea semne de înțepătură. În luna iunie, prunele încep să își vor schimba culoarea în violet, se vor zbârcii și vor cădea. Aceasta cădere poate fi confundata cu un fenomen fiziologic, ca și cum prunii și-au reglat singuri producția. Asta mai ales că la o simplă verificare a fructelor căzute, viermele nu se face văzut, larva fiind ascunsă în sâmbure.
Pentru combaterea acestor daunatori recomandam stropiri cu urmatoarele insecticide:
- CORAGEN – 100ml/ha (1,5 ml/10l apa).
- DELEGAT – 0,3 kg/ha (3g/10l apa).
- LASER – 0,6l/ha ( 2ml/10l apa).
- MOVENTO – 1,875l/ha ( 10ml/10l apa).
Tratamentele se aplica incepand din fenofazele de scuturare a florilor - formarea fructelor utilizand alternetiv insecticidele, la interval de 10 – 14 zile.
Aveti grija de pomii dumneavoastra!