Descoperă aplicația Inginer Agronom în Apple App Store sau Magazinul Google Play și identifică rapid o soluție pentru bolile care afectează culturile agricole.

DAUNATORI PERICULOSI LA VITA DE VIE - PREVENIRE SI COMBATERE EFICIENTA !

DAUNATORI PERICULOSI LA VITA DE VIE - PREVENIRE SI COMBATERE EFICIENTA !

 

Principalii daunatori ce ataca cultura vitei de vie si provoaca pagube importante sunt :

-  ACARIANUL GALICOL – este un paianjen deosebit de periculos pentru vita de vie. Semnele atacului apar primavara dupa dezmugurit cand paianjenul colonizeaza partea inferioara a frunzelor, inteapa si se hraneste cu sucul celular , inmultindu-se rapid. Atacul se extinde pe lastari si inflorescente ducand la avortarea florilor si implicit la scaderea productiei.

- MOLIA VITEI DE VIE – are 2-3 generatii pe an si ierneaza sub scoarta butucilor si coardelor. Semnele atacului sunt evidentiate prin prezenta larvelor si a matasii pa ciorchine, sub scoarta butucilor, sau coardelor mai batrane ce se exfoliaza. In luna iunie apar larvele care se hranesc cu bobocii floriferi si boabele tinere. Atacul cel mai puternic apare in lunile iulie si august cand  gauresc boabele si consuma pulpa dand astfel posibilitatea instalarii putregaiului.

- FILOXERA VITEI DE VIE – este o afida – un paduche cu numeroase generatii pe an , cu  o forma pe frunze si una subterana pe radacini. Pe frunze colonizeaza pe partea inferioara unde apar niste umflaturi albicioase. Netratate , cu timpul plantele se usuca si mor.

- VIESPEA STRUGURILOR – adultii  se hranesc cu sucul strugurilor dulci, maturati si supramaturati , producand pagube pana la 90% din productie. Ataca toate soiurile de struguri incepand cu soiurile  timpurii si semitimpurii si terminand cu cele tarzii ce se culeg la supramaturare. In afara distrugerii directe fructele odata perforate sunt usor infectate cu putregaiuri.

- TRIPSUL VITEI DE VIE – este un daunator de dimensiuni microscopice, de culoare galben-verzuie, care ataca toate organele plantei  – frunze, lastari, inflorescente, ciorchini. Atacul frunzelor se produce pe partea inferioara unde apar puncte de decolorare iar ulterior apare si deformarea frunzelor.

Pentru combaterea acestor daunatori recomandam urmatoarele insecticide :

              - CORAGEN – 100 – 175  ml /ha.

              - LASER – 0,15 – 0,20 l/ha.

              - MOSPILAN – 0,250 kg/ha.

               - NISSORUN – 0,5 kg/ha.

               - MILBEKNOCK – 0,075%.

Tratamentele se fac, utilizand produsele alternativ, la interval de 7-10 zile intre ele si la fiecare solutie preparata adaugati adjuvantul SOLVANT – 0,01-0,05% pentru o eficienta mai mare.

                                                           Sa aveti recolte bogate!

 

                          vita-de-vie-viespe-

                              vita-de-vie-trips

                            vita-de-vie-filoxera-

Distribuie Trimite