Aceasta lucrare trebuie inceputa atunci cand nu mai sunt asteptate geruri foarte mari – dupa 15 februarie – inceputul lunii martie. Taierea la pomii fructiferi presupune scurtarea sau chiar indepartatea unor ramuri.
Taierile au diferite obiective si anume: taieri de formare , taieri de regenerare, taieri de intretinere cat si taieri de fructificare si se executa diferentiat pe fiecare specie de pom fructifer.
Iata cateva reguli generale care trebuie respectate:
- aerisirea pomului mai ales in centrul lui pentru ca ramurile sa poata primi toata lumina solara – vom indeparta ramurile care creaza aglometatie in centrul pomului.
- se urmareste coronamentul pomului si se indeparteaza ramurile care se intersecteaza si se umbresc reciproc.
- indepartam din ramurile care merg vertical si care nu rodesc si lasam ramurile orizontale care se stie ca vor produce rod.
- vom scurta ramurile care prezinta muguri ce vor dezvolta ramuri laterale.
INTOTDEAUNA sectionarile se vor face in plan inclinat pentru a nu stagna apa care ar duce la aparitia putregaiului , mucegaiului si a altor boli.
Urmatoarea lucrare care se face imediat dupa taieri este:
STROPIREA CU FUNGICID CUPRIC.
Aceata stropire sau imbaiere a pomilor se face imediat dupa taieri si are ca scop in primul rand CICATRIZAREA RANILOR produse de taieri si apoi mentinerea sub control a unor boli precum MONILIOZA , CIURUIRI sau BASICARI ALE FRUNZELOR , RAPAN , CANCERUL DESCHIS AL POMILOR.
Recomandam fungicid:
CUPRIDIN 50 WP – 1,5-2,0 kg/ha ( 20g la 10 l apa).
Tratamentul se aplica pe scoarta uscata , neacoperita de gheata sau chiciura , in zile cu temperatura peste 5 grade , soare si fara vant. Solutia se aplica uniform pe toata suprafata ramurilor si trunchiului ,incepand din interiorul coroanei spre exterior si de la partea superioara a coroanei spre baza pomului.
Aveti grija de pomii dumneavoastra!