Cele mai periculoase boli la vita de vie sunt:
- MANA ( Plasmopara viticola ) – este cauzata de o ciuperca care ataca toate organele vitei de vie : frunze, lastari tineri, ciorchini, inflorescente, flori, boabele de struguri si carcei. Semnele atacului se observa pe partea superioara a frunzelor unde apar pete galbui iar pe partea inferioara in aceste locuri apare un puf albicios. Atacul asupra ciorchinilor va face ca strugurii sa nu acumuleze suficiente zaharuri rezultand un vin de calitate inferioara. Ciorchinii atacati raman mici iar boabele se zbarcesc si cad cu usurinta.
- FAINAREA ( Uncinula necator ) – este cauzata de o ciuperca care ataca toate organele plantei pe care apare un puf fainos de culoare alb-cenusie. Florile avorteaza, strugurii tineri se brunifica si cad, boabele se crapa lasand sa se vada semintele iar vinurile obtinute din strugurii atacati de boala sunt de proasta calitate.
- PUTREGAIUL CENUSIU ( Botrytis cinerea ) – pe frunze apar pete galbui care devin rosietice cu un mucegai pulverulent, pe lastari apar pete brune sau cenusii, pe boabe apar pete mici cu tesut moale care se maresc repede, boabele se inmoie, crapa, se zbarcesc si se acopera cu un mucegai abundent brun-cenusiu si pulverulent.
Cei mai periculosi daunatori la vita de vie sunt:
- ACARIANUL GALICOL – este un paianjen deosebit de periculos pentru vita de vie. Semnele atacului apar primavara dupa dezmugurit cand paianjenul colonizeaza partea inferioara a frunzelor, inteapa si se hraneste cu sucul celular , inmultindu-se rapid. Atacul se extinde pe lastari si inflorescente ducand la avortarea florilor si implicit la scaderea productiei.
- MOLIA VITEI DE VIE – are 2-3 generatii pe an si ierneaza sub scoarta butucilor si coardelor. Semnele atacului sunt evidentiate prin prezenta larvelor si a matasii pa ciorchine, sub scoarta butucilor, sau coardelor mai batrane ce se exfoliaza. In luna iunie apar larvele care se hranesc cu bobocii floriferi si boabele tinere. Atacul cel mai puternic apare in lunile iulie si august cand gauresc boabele si consuma pulpa dand astfel posibilitatea instalarii putregaiului.
- VIESPEA STRUGURILOR – adultii se hranesc cu sucul strugurilor dulci, maturati si supramaturati , producand pagube pana la 90% din productie. Ataca toate soiurile de struguri incepand cu soiurile timpurii si semitimpurii si terminand cu cele tarzii ce se culeg la supramaturare. In afara distrugerii directe fructele odata perforate sunt usor infectate cu putregaiuri.
Pentru a combate si bolile si daunatorii recomandam respectarea schemei de tratamente. Pachetele sunt usor de utilizat si ne asigura protectie totala.
Pentru recolte bogate utilizati si fertilizantii recomandati in schema , pe faze de vegetatie.