SCHEMĂ TRATAMENTE VIȚĂ DE VIE
Cele mai periculoase boli la vița de vie sunt:
- MANA (Plasmopara viticola) – este cauzată de o ciuperca care atacă toate organele viței de vie: frunze, lăstari tineri, ciorchini, inflorescențe, flori, boabele de struguri și cârcei. Semnele atacului se observă pe partea superioară a frunzelor unde apar pete gălbui, iar pe partea inferioară în aceste locuri apare un puf albicios. Atacul asupra ciorchinilor va face ca strugurii să nu acumuleze suficiente zaharuri rezultând un vin de calitate inferioară. Ciorchinii atacați rămân mici, iar boabele se zbârcesc și cad cu ușurință.
- FĂINAREA (Uncinula necator) – este cauzată de o ciuperca care atacă toate organele plantei pe care apare un puf făinos de culoare alb-cenușie. Florile avortează, strugurii tineri se brunifică și cad, boabele se crapă lăsând să se vadă semințele, iar vinurile obținute din strugurii atacați de boală sunt de proastă calitate.
- PUTREGAIUL CENUȘIU (Botrytis cinerea) – pe frunze apar pete gălbui care devin roșiatice cu un mucegai pulverulent, pe lăstari apar pete brune sau cenușii, pe boabe apar pete mici cu țesut moale care se măresc repede, boabele se înmoie, crapă, se zbârcesc și se acoperă cu un mucegai abundent brun-cenușiu și pulverulent.
Cei mai periculosi daunatori la vita de vie sunt:
- ACARIANUL GALICOL – este un păianjen deosebit de periculos pentru vița de vie. Semnele atacului apar primăvara după dezmugurit când paianjenul colonizează partea inferioară a frunzelor, înțeapă și se hrănește cu sucul celular, înmulțindu-se rapid. Atacul se extinde pe lăstari și inflorescențe, ducând la avortarea florilor și implicit la scăderea producției.
- MOLIA VIȚEI DE VIE – are 2-3 generații pe an și iernează sub scoarța butucilor și coardelor. Semnele atacului sunt evidențiate prin prezența larvelor și a mătăsii pe ciorchine, sub scoarța butucilor, sau coardelor mai bătrâne ce se exfoliază. În luna iunie apar larvele care se hrănesc cu bobocii floriferi și boabele tinere. Atacul cel mai puternic apare în lunile iulie și august când găuresc boabele și consumă pulpa, dând astfel posibilitatea instalării putregaiului.
- VIESPEA STRUGURILOR – adulții se hrănesc cu sucul strugurilor dulci, maturați și supramaturați, producând pagube până la 90% din producție. Atacă toate soiurile de struguri începând cu soiurile timpurii și semitimpurii, și terminând cu cele târzii ce se culeg la supramaturare. În afara distrugerii directe, fructele o data perforate, sunt ușor infectate cu putregaiuri.
Pentru a combate și bolile și dăunătorii, recomandăm respectarea schemei de tratamente. Pachetele sunt ușor de utilizat și ne asigură protecție totală.
Pentru recolte bogate, utilizați și fertilizanții recomandați în schemă, pe faze de vegetație.
Acestea sunt pachete comerciale. Produsele se pot aplica împreună sau separat. Pachetul se foloseşte la viţa de vie, atunci când se află în fenofaza aferentă de vegetație.