Mana este o boala produsa de catre ciuperca Phytophthora si este una dintre cele mai raspandite boli care ataca plantele salbatice si de cultura. Perioada in care aceasta boala se dezvolta cel mai rapid este data de momentele de dupa ploile cu soare si pe timp de vreme ploioasa si rece. Mana reprezinta mai specific o denumire comuna primita pentru mai multe tipuri de afectiuni fungice care ataca planta. Mana mai este cunoscuta si sub denumirea de fitoftoroza si este una dintre bolile des intalnite la plantele din familia Solanaceae, fiind prezenta in Europa de la prima jumatate a secolului al XIX-lea. Sporii ciupercii responsabile cu imbolnavirea plantei pot sa fie transportati de vant pe distante de mai multi kilometri. Atunci cand conditiile sunt optime: temperaturi intre 10-25 grade Celsius si umezeala de peste 90%, sporii se depun pe plante si se instaleaza conditiile de producere a bolii. Boala se manifesta pe toate organele plantei prin aparitia de pete negricioase. Mana ataca toate organele plantei si la atacurile care nu sunt stopate produce caderea partilor vegetale ale acesteia, atac care se poate finaliza cu moartea plantei. Atacul ciupercii se manifesta pe partea superioara a frunzei prin aparitia de pete de culoare verde-galbuie, care se transforma in timp in pete de culoare brun-deschise. Petele raman delimitate de varful nervurilor frunzelor. Pe partea de inferior a frunzelor, atacul sporilor produce un puf cenusiu-violet, care reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca ajunge pe plante in orice perioada din momentul intrarii plantei in vegetatie, fie prin apa de irigare sau de ploaie, iar in fiecare an ciuperca ierneaza si supravietuieste printre resturile vegetale. Plante atacate: ardei , bostan, cartof, castravete, ceapa, conopida, visin, gazon, floarea soarelui, dovlecel, fasole, mazare, morcov, pastarnac, patrunjel, pepeni, sfecla de zahar, capsuni, ridichi, salata, spanac, tomate, usturoi, varza, coacaz, trandafiri, vinete, cais, cires, gutui, mar, par, piersic, prun.