Mucegaiul de zăpadă, cu denumirea științifică Fusarium nivalis, este o boală ce se dezvoltă în condiții de vreme rece și umiditate, des întâlnită în cazul culturilor de toamnă, care afectează plantele în toate stadiile de vegetație.
Fusarium nivalis se dezvoltă în mediu umed, în condiții de temperaturi reduse, astfel că este foarte importantă aerisirea culturii.
Cum se transmite mucegaiul de zăpadă
Mucegaiul se transmite prin intermediul semințelor afectate sau prin resturile vegetale rămase în sol.
Simptome ale bolii
Boabele afectate de mucegaiul de zăpadă nu au puterea de a străbate solul și, odată ce încolțesc, se răsucesc sub pământ și se deformează. Plantele care răsar totuși înainte de venirea iernii putrezesc și, de cele mai multe ori, se usucă.
În primele săptămâni de primăvară, Fusarium nivalis duce la apariția unor pete gălbui la nivelul frunzelor, iar pe suprafața acestora se dezvoltă o peliculă prăfoasă, albă, cu aspect de mucegai sau pânză de păianjen. Mucegaiul avansează cu ușurință de la o plantă la cealaltă, producând pagube însemnate. Boala poate afecta toate organele aeriene ale culturilor, în toate fazele de vegetaţie ale plantelor, dezvoltându-se în vetre.