Cercospora beticola, cunoscut și cu denumirea populară de cercosporioza sfeclei, este un agent patogen ce se dezvoltă în culturile de sfeclă și, în cazul în care nu sunt luate măsuri de combatere, poate duce la pierderi de până la 40-50% din producție.
Cauze ale apariției bolii
- prezența apei pe frunze (irigații, rouă, ploi)
- temperaturi constante de 20-30 de grade Celsius
- umiditate ridicată a aerului
Cum se transmite cercosporioza sfeclei
Ciuperca este răspândită cu ușurință de acțiunea vântului, precum și prin irigațiile prin aspersie. Pentru a preveni și combate cercosporioza sfeclei, se recomandă curățarea adecvată a terenului și distrugerea resturilor vegetale.
Simptome ale bolii
Ciuperca apare de cele mai multe ori vara, în lunile iulie-august. Pe suprafața frunzelor se dezvoltă pete mici, circulare, de culoare brun-cenușie, ce au la extremități un halou brun-roșiatic.