Afidele sau paduchii plantelor cum mai sunt cunoscute aceste insecte cu corpul moale, ataca un numar mare de plante, provocand pagube importante intr-un timp foarte scurt. Au dimensiuni reduse si traiesc in colonii pe partea inferioara a frunzei (fiind astfel protejati de razele soarelui), pe varfuri si lastari. Au culori diferite - transparente, verzi, gri, maro, roz, culori dobandite in functie de seva cu care se hranesc.
Durata ciclului de viata variaza in functie de specie, natura plantei gazda si conditiile climatice. Inmultirea poate fi sexuala (depunerea de oua) cat si asexuala (nasterea directa). Ouale depuse toamna pe diferite plante gazda, daca au supravietuit iernii, vor ecloza, dand nastere femeilor fondatoare, ele stabilind viitoarele colonii pe plantele gazda. Pe plante, afidele se gasesc cel mai adesea grupate pe colonii in apropierea principalelor vase de transport ale frunzelor sau petiolului.
Aceste insecte inteapa frunzele sau petiolul infingand trompa in vasele de transport si sug seva elaborata a plantelor. Din aceasta cauza, frunzele atacate se ingalbenesc si apoi se usuca. Concentratia mare de glucide prezenta in seva face ca afidele sa excrete cantitati considerabile de glucide sub forma asa numitei „roua de miere”, substrat de crestere pentru multi fungi, care provoaca innegrirea frunzelor sau fructelor afectate.
Paduchii de plante pot intepa si vasele lemnoase uneori (continutul de glucide sau aminoacizi fiind de circa 1% fata de concetratiile din seva elaborata) sugerandu-se ca acest lucru este din cauza necesitatii de hidratare suplimentara a paduchilor, insa nu sunt elucidate pe deplin toate motivele pentru care se intampla acest lucru, iar o alta explicatie este legata de reglarea osmotica.
De asemenea, capacitatea de a secreta cantitati mari de glucide creeaza o relatie mutuala, aproape o simbioza intre afide si furnici, care se hranesc cu „roua de miere” si in schimb protejeaza afidele de numerosi pradatori naturali.
In timpul verii, daca sunt observate furnici cu trasee pe frunzele sau lastarii din varf, poate fi un semn de infestare a plantelor cu paduchi, observarea din timp si luarea masurilor de control contra afidelor fiind imperios necesara.