In tara noastra se intalneste mai ales in podgoriile de dealuri (jud. Iasi, Vaslui, Vrancea, Dambovita etc.), fiind semnalata mai ales la limita nordica a arealului viticol, in zonele mai umede si racoroase.
Molia bruna ataca peste 90 de specii de plante. Larvele primei generatii rod bobocii florali, florile si boabele tinere, iar generatia a II-a distruge boabele inainte si dupa intrarea in parga. Pagube mai mari se integistreaza la vita de vie. Boabele atacate se inchid la culoare, se zbarcesc si sunt adesea infectate de Botrytis cinerea (Putregaiul cenusiu), iar pe timp ploios putrezesc in masa. Vinul obtinut din astfel de struguri este de calitate inferioara si nu se poate pastra mult timp.
Prezinta doua generatii pe an. Din ultima decada a lunii aprilie pana la sfarsitul lunii mai apar adultii generatiei hibernante. La circa o saptamana de la aparitie are loc depunerea oualor. O femela depune circa 50 de oua izolat pe ciorchine si mai rar pe frunze. Larvele neonate leaga cu fire matasoase 2-3 boboci florali, patrund in acestia, consumandu-le staminele si pistilul. La maturitate - sfarsitul lunii iunie - larvele tes coconii matasosi care se impupeaza.
Adultii generatiei a II-a, apar din a doua decada a lunii iulie, iar dupa 3-4 saptamani ouale sunt depuse pe boabele verzi. Dupa 7-10 zile larvele patrund in boabe si se hranesc cu continutul acestora.