Gargarita ierneaza ca adult in stratul superficial al solului, sub covorul de frunze de la baza trunchiului pomilor sau in crapaturile scoartei. In martie-aprilie, cand temperatura ajunge la 5-6°C, apar adultii din locurile de hibernare. Momentul coincide cu aproximativ 8-10 zile inainte de dezmugurirea merilor. Dupa o perioada de aproximativ 10 zile de hranire, incepe copulatia dupa care femela depune cate 2-5 oua intr-o inflorescenta, ajungand sa depuna in total pana la 100 de oua in decurs de 10-15 zile. Ouale sunt apoi acoperite cu un clei, in vederea protejarii acestora de inamici naturali.
Larvele se dezvolta in interiorul bobocilor florali, consumand organele interne, dupa care se transforma in pupa. Aparitia noilor adulti are loc incepand cu a doua jumatate a lunii mai (la caderea fiziologica a fructelor). Urmeaza o perioada de 15-25 de zile de hranire dupa care adultii se retrag in diapauza de estivatie, care se continua in toamna cu iernarea.
Plante atacate si mod de daunare. Gargarita are un regim alimentar monofag, ataca marul, mai rar parul si gutuiul. Adultii hibernanti ataca mugurii vegetativi si floriferi iar noii adulti se hranesc cu partile aparatului foliar.
Larvele produc cele mai mari pagube, se hranesc cu organele interne ale bobocilor florali de mar. Acestia devin ruginii, dupa care se usuca si raman agatati, fiind cunoscuti sub denumirea de “cuisoare” sau “flori antonomate”.