Flururele adult are corpul de 13-15 mm, cu anvergura aripilor de 25-30 mm lungime şi prezintă dimorfism sexual. Femela este mai mare, de culoare gălbuie deschisă, iar aripile anterioare sunt de culoare galbenă deschisă, cu 3 dungi transversale dispuse în zig-zag. Masculul este mai mic, abdomenul terminal este mai ascuţit, având culoarea mai închisă, de nuanţe maronii, cu femurele celei de-a doua pereche de picioare. Larva este o omidă, de 2-3 mm, iar la completa dezvoltare, are 15-25 mm lungime, de culoare albă-cenuşie, uneori cu o nuanţă roşcată.
Specie bivoltină (cu două generaţii pe an), în zona de sud şi centrală a ţării, sau monovoltină (o generaţie oe an) în regiunile nordice sau situate la altitudine. Iernează ca larvă în ultimul stadiu de dezvoltare în cocenii de porumb. Transformarea în pupă se realizează în primăvară, iar fluturii apar la sfârşitul lunii mai, zborul în masă, în ultima decadă a lunii iunie în zonele sudice, şi în prima decadă a lunii iulie în Transilvania şi nordul Moldovei.
Majoritatea ouălor sunt depuse pe frunzele 3-8, mai rar pe frunzele 9-10. Incubaţia durează 8-12 zile. Larvele neonate se deplasează spre teaca frunzei, facand rosaturi pe frunza, perforează tulpina şi se hrăneşte cu măduva plantei. Orificiile realizate de către larve sunt de 2 mm, iar în dreptul lor se observă un rumeguş fin, de culoare variabilă de la alb la brun. Uneori rumeguşul si/sau larvele se pot observa şi pe ştiuleţi în zona maduvei, la baza paniculului şi pe pediculul ştiuletelui, galerii in tulpina, pe boabe sub panusi.
Sfredelitorul porumbului este dăunătorul cel mai periculos după apariţia paniculului, pierderile provocate se pot ridica la 40% din producţia de boabe, dăunătorul este deosebit de important atât prin pagubele directe pe care le produce (aproximativ 6 g/larvă), cât mai ales prin favorizarea instalării patogenilor, şi împiedicarea recoltării mecanizate.
In cazul primei generaţii de Ostrinia nubilalis s-a observat că în general în stadiul de burduf al creşterii porumbului apare o reducere a recoltei de 5% pentru fiecare din primele trei larve care pătrund în interiorul tulpinii. Când numărul larvelor depăşeşte trei/plantă, pierderile cauzate de fiecare larvă în plus nu sunt în nici un caz liniare.