Ciuperca atacă toate organele verzi. Pe frunze, mai mult pe cele bazale, pe ambele feţe, se dezvoltă un înveliş fin, albicios, pâslos la început, apoi pulverulent (odată cu maturarea şi desprinderea conidiilor), constituit din miceliul şi fructificaţiile ciupercii. Spre sfârşitul perioadei de vegetaţie, în învelişul pulverulent apar punctişoare brune-negricioase, cleistoteciile ciupercii. Frunzele atacate se usucă. Pe tulpini, peţioli, pedunculii florali și pe silicve) atacul se manifestă ca şi la nivelul frunzelor, învelişul albicios, pulverulent, acoperind porţiuni mari.
Agentul patogen: Erysiphe cruciferarum (Opiz ex. Junell),
La temperaturi situate între 15 și 25°C cleistoteciile vor elibera ascele care conțin ascospori. Ascosporii sunt sporii sexuați ai ciupercii, care sunt dispersați în principal de vânt și germinează pe suprafața frunzei plantei. Ei infectează și se hrănesc prin haustori. Infecția secundară este cauzată de producerea și dispersarea conidiilor (spori asexuați).
Erysiphe cruciferarum este favorizată de o umiditate moderată până la mare, cu temperaturi moderate. Temperaturile optime, de
22-27°C cu umiditate relativă scăzută în timpul zilei și umiditate relativă ridicată noaptea reprezintă cele mai favorabile condiții.
Se va acorda atenţie deosebită fertilizării prin aplicarea unor doze echilibrate, fără exces de azot, adunarea resturilor vegetale şi arături de calitate. În anii cu atac puternic se vor aplica tratamente foliare cu fungicide antioidice repetate la 2-3 săptămâni.