La ardei atacul este frecvent pe frunze, fructe si seminte si mai rar pe tulpini si radacini. Frunzele atacate prezinta pete circulare in dreptul carora tesuturile par oparite si se acopera in scurt timp cu un puf albicios. Tesuturile afectate se decoloreaza, se brunifica si se usuca. Tulpinile atacate au la baza o zona inelara, verde-inchis apoi cafenie-bruna, ceea ce produce imediat ofilirea si uscarea plantelor.
Fructele atacate prezinta pete apoase, verzi-inchis apoi galbene. In dreptul acestora, tesuturile se scufunda si se usuca sau se acopera cu un mucegai fin albicios. Uneori pe zonele afectate se pot instala ciuperci ca Alternaria capsici-annui.
Samanta din fructele atacate poate putrezi sau are aspect normal, dar contine miceliul infectios al ciupercii.
Transmiterea ciupercii de la un an la altul se poate realiza fie prin sporii de rezistenta ramasi in resturile vegetale, fie prin samanta infectata. Ciuperca are o raspandire generalizata in planta. In timpul vegetatiei sporii acesteia sunt purtati de vant si de picaturile de ploaie. Sau, prin apa de la irigatiile prin aspersiune. Sursele de spori sunt bogate, deoarece, ciuperca ataca pepenii verzi si galbeni, dovleceii, castravetii, vinetele, tomatele si morcovul.
La vinete, frunzisul afectat prezinta pete mari, galbene-untdelemnii caracteristice manelor. in dreptul carora, pe partea inferioara apare un puf albicios alcatuit din miceliul cu spori. Atacul pe fructe se manifesta sub forma unor pete mari brune, in dreptul carora tesuturile se scufunda. In conditii de umiditate atmoaferica ridicata, petele se extind, se unesc, iar frunzele putrezesc.