In prima parte a perioadei de vegetatie, ciuperca produce o brunificare a varfului radacinii principale si a radacinilor secundare, urmata de brunificarea bazei tulpinii, vestejirea si moartea plantelor. Tesuturile atacate, brunificate, devin sfaramicioase datorita putrezirii uscate a lor. In conditii de umiditate ridicata, pe baza tulpinii atacate, se formeaza un puf albicios.
Prezenta ciupercii in tulpina, duce la dezvoltarea de radacini adventive (la suprafata solului). Frunzele bazale se ingalbenesc, se lasa in jos si cad. Plantele care in primele faze manifesta pete verzi inchise la baza, urmate de brunificarea zonelor, ingalbenirea si caderea frunzelor, se vor usca foarte repede, imediat dupa plantare.
Fructele atacate nu ajung la coacere si cad pe sol. Pe acestea ciuperca va sporula puternic. In cazul in care apar infectii tarzii si este temperatura scazuta, evolutia bolii este lenta, iar ofilirea si uscarea plantei incepe odata cu coacerea frunctelor. Cercul de plante gazda al patogenului include in afara de tomate, fasole, ceapa, vinete, pepeni si ardei.