Ramularia este o boală apărută recent, fiind identificată prima dată în Marea Britanie. Pe lângă pagubele considerabile pe care le produce, este și foarte greu de identificat.
Cauze ale apariției bolii
Factori de stres favorizanți pentru apariția Ramularia la orz pot fi seceta, nutriția slabă a culturii sau chiar folosirea unor produse care nu acționează împotriva Ramularia. Principala modalitate de combatere a bolii este cea chimică, prin aplicarea unui fungicid în al doilea tratament la orz.
Cum se transmite boala
Boala este produsă de ciuperca Ramularia collo-cygni și se răspândește în special prin semințele infectate. Patogenul infecteaza organele plantei odată cu procesul de creștere. O altă metodă de infecție este prin sporii purtați de vânt.
Simptome
Inițial, frunzele capătă leziuni cu aspectul unor mici pete fine, de culoare maronie, și formă neregulată, asemănătoare unor boabe de piper. Aceste pete pot fi ușor confundate cu simptomele date de arsura frunzelor de orz.
Ulterior, leziunile capătă o culoare maronie-închisă și formă rectangulară, având o lungime de aproximativ 2 mm și o lățime de aproximativ 0,5 mm, cu laturile verticale paralele cu nervurile frunzei, fiind înconjurate de un halou clorotic de culoare gălbuie.