Întâlnită frecvent în zonele de stepa si silvostepa, prezentând importanta economica majora, mai ales în partea de sud, est si de sud-est, fiind un factor limitativ al acestei culturi în zona de sud-est a României. Porumbul după porumb, asigură o rezervă de 10-15 exemplare/m2, iar după al treilea an de cultivare în aceeaşi solă a porumbului, va exista o populaţie de 15-20 exemplare/
Specie monovoltina (o singura generatie pe an), si ierneaza ca adult în sol, la adâncimea de 40-60 cm. La temperatura solului de la 4°C (februarie), insectele parasesc locurile de iernare deplasându-se spre stratul superficial al solului unde asteapta aparitia conditiilor favorabile (temperaturi de 9°C), care de obicei apare la sfârsitul lunii martie-începutul lunii aprilie, când ies la suprafata.
Când plantele se găsesc într-o fază iniţială, de 2-3 frunze, adultul retează plantele de la colet provocând distrugerea în masă a culturii, aspect care impune deseori, mai ales la porumb şi floarea soarelui, întoarcerea şi reînsămânţarea culturilor. Într-o fază mai înaintată de dezvoltare a plantelor, insecta atacă numai limbul foliat pe părţile laterale (sub formă de trepte). În această fază, plantele se refac înregistrându-se numai o întârziere în vegetaţie şi evident o reducere a producţiei.