Boala se manifesta mai intai pe frunzele de la baza plantei dupa care se transmite pe frunzele superioare care se ingalbenesc puternic si se usuca. La locul infectiei, apar pete mici, circulare, de culoare galben-cafenie cu marginea de culoare bruna. Cu timpul tesutul atacat se necrozeaza, petele capata o culoare cenusiu-albicioase si sunt inconjurate de o margine bruna.
Sporii ciupercii germineaza la temperatura optima de 22-26 grade Celsius, iar perioada de incubatie este cuprinsa intre 6-8 zile. Sporii pot germina si la temperaturi mai scazute, de pana la 2-3 grade Celsius, boala fiind favorizata de umiditate.
Septoria se transmite de la an la an, prin sporii ramasi in resturile plantelor bolnave. Septorioza este o boala asociata adesea cu deficiente fiziologice de dezvoltare a plantelor, cel mai adesea sunt atacate plantele insuficient dezvoltate, cele cultivate pe soluri argiloase, nefertilizate corespunzator, sau plantele slabite de atacul unor daunatori. Conditii care favorizeaza aparitia septoriozei sunt ploile abundente sau ceata persistenta.