Toamna blanda cu temperaturi ridicate in timpul zilei permite aparitia urmatorilor daunatori care ne pot compromite cultura :
PURICII.
Atât cei de pământ (Phyllotreta spp.) cât și puricii cruciferelor (Psylliodes chrysocephala). Dacă în privința ultimei specii, prezența adulților în noiembrie nu era o surpriză, în mod normal puricii de pământ (Phyllotreta spp.) nu prea mai aveau ce să caute în lanurile de rapiță în această perioadă. Ei bine la o cultură de rapiță răsărită abia la final de octombrie, am văzut atacul puricilor de pământ. În situația destul de des întâlnită în care plantele de rapiță au răsărit în octombrie, din cauza secetei din august – septembrie va trebui să monitorizăm culturile în noiembrie, în cazul în care luăm decizia să riscăm și să păstrăm cultura.
FLUTURELE ALB AL VERZEI.
De obicei, larvele fluturelui alb al verzei (Pieris brassicae) sunt periculoase în luna octombrie. În ultimii ani, în câmpurile de rapiță , datorita temperaturilor ridicate din timpul zilei am văzut atac mare al acestui dăunător, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie. Dacă plantele au răsărit în octombrie și sunt în faze mai timpurii de vegetație iar atacul este mare în luna noiembrie, mai ales dacă este cald, este obligatoriu să monitorizăm cultura, să facem sondaje pe diagonala solei și să facem tratamentele de combatere, la depășirea pragului economic de dăunare (PED) de 2-3 larve/mp.
MOLIA VERZEI.
Are mai multe generatii pe an si ierneaza in stadiul de pupa in sol sau pe diferite resturi de plante. Adultii depun ponta pe partea inferioara a frunzelor. Larvele rod epiderma si parenchimul, iar frunzele au un aspect plumburiu.
AFIDELE.
Se gasesc pe fata inferioara a frunzelor de rapita, unde formeaza colonii si se hranesc intepand si sugand sucul celular. In mod normal, atacul este periculos cand plantele sunt tinere. In urma atacului tesutul se necrozeaza, frunzele se pot ingalbeni si usca.
Pentru combaterea acestor daunatori recomandam stropire cu unul dintre insecticidele:
Tot toamna este bine sa aplicam si o fertilizare foliara cu :
BORUL este cel mai important microelement care aplicat toamna :
- stimuleaza dezvoltarea sistemului radicular.
- stimuleaza dezvoltarea coletului.
- mareste rezistenta la inghet a plantelor de rapita.
Aveti grija de culturile dumneavoastra !