Antracnoza, cu denumirea științifică Colletotrichum acutatum, este un agent patogen ce afectează o serie de culturi, precum: căpșun, migdal, pomi fructiferi, vita de vie, etc. Dacă nu sunt luate măsuri de combatere a bolii, aceasta poate duce la pierderi de până la 90% a producției în doar câteva zile.
Cauze ale apariției bolii
- umiditatea ridicată a aerului (de peste 90%)
- prezența apei pe frunze (ploi, rouă, irigații)
- temperaturi constante cuprinse în intervalul 25-30 de grade Celsius
Cum se transmite antracnoza
Antracnoza se poate transmite cu ușurință încă din stadiul incipient al dezvoltării plantei prin picăturile de apă transportate de acțiunea vântului. De asemenea, și uneltele infectate sau hainele lucrătorilor pot transmite boala.
Simptome ale bolii
La nivelul frunzelor, antracnoza se manifestă sub forma unor pete rotunde, de mici dimensiuni în fază inițială, cu o culoare brun-negricioasă. Pe fructe, apar leziuni circulare de nuanță brun-deschisă care formează o adâncitură. Cel mai frecvent, boala atacă atunci când planta este matură, iar fructele sunt aproape de pârgă.