Erysiphe heraclei atacă plantele din familia Umbeliferae, cauzând făinarea morcovului, păstârnacului și mărarului. A fost consemnată pentru prima dată în România la începutul anilor 1920, fiind principala boală care afectează legumele umbelifere.
Cauze ale apariției bolii
Erysiphe heraclei se transmite în timpul vegetației prin conidii, prin sporii care germinează pe frunzele transpirate. Pentru a preveni apariția bolii, este recomandată respectarea densitatii la semănat, rotația adecvată a culturilor și arăturile adânci.
Cum se transmite făinarea morcovului
În lipsa unei curățări temeinice a terenului după recoltare, agentul patogen Erysiphe heraclei se poate transmite de la un an la altul prin resturile vegetale infectate.
Simptome ale bolii
Făinarea morcovului, păstârnacului și mărarului duce la formarea unui strat alb, prăfos, pe suprafața frunzelor. Sub acest miceliu, frunzele îngălbenesc și, ulterior, se usucă.
Prevenire și combatere
Se recomandă igiena culturii, adunarea și distrugerea resturilor vegetale infectate și o rotație a culturii de 2-3 ani. Aplicarea tratamentelor cu fungicide omologate pentru fainare.