Fainarea este o boala provocata de diferite ciuperci patogene. Boala produce pagube insemnate la plantele cultivate in sera sau in camp, in anii cu primaveri reci si umede si cu veri secetoase. Acest agent patogen este frecvent intalnit la culturile legumicole, pomi fructiferi, vita de vie, cereale, floarea soarelui, plante ornamentale, etc.
Atacul se manifesta pe toate organele plantei: frunze, lastari erbacei, inflorescente si fructe. Pe frunzele atacate apare pasla miceliana de culoare alba pe care se formeaza conidioforii cu conidiile ciupercii, moment in care frunzele atacate par cernute cu faina (aspect pulverulent). Aceste frunze sunt deformate, raman mai mici, se rasucesc si se usuca de timpuriu. Atacul pe fructe consta in aparitia unor zone albicioase, pasloase formate din miceliul ectoparazit al ciupercii, in dreptul carora tesuturile se brunifica, crapa si putrezesc. Florile atacate prezinta petale deformate, cu modificari ale culorii caracteristice.
La cereale, boala incepe sa se manifeste primavara timpuriu (aprilie-mai), pe toate organele supraterane: pai, frunze, inflorescente. Pe organele atacate apar zone pasloase, albicioase, constituite din miceliul ectoparazit al ciupercii, ca apoi sa devina prafoase ca urmare a formarii partii asexuate a ciupercii. Plantele atacate sunt stanjenite in crestere, iar spicele sunt mai mici, cu cariopse sistave.