Daunator prezent în toate zonele unde se cultiva rapita.
Adultul este asemanator unui tântar, de 1,2-1,5 mm lungime, de culoare neagra cu abdomenul brun roscat, prevazut cu benzi transversal brune. Larvele sunt de 0,5-1,5 mm lungime, de culoare alba sau alb-galbuie.
Specie cu 5-6 generatii în România, adultii apar la jumatatea lunii aprilie atunci când este cald, în diminetile însorite, fara vânt. Femelele depun ouale pe silicva chiar daca sunt doar de câteva milimetri lungime. Larva se hraneste cu tesutul peretelui interior al silicvei sau cu semintele, la completa dezvoltare, in mai-iunie, ies din silicva si cad pe sol. Patrund în sol si formeaza pupe la 0-3 cm adâncime, dupa 35 de zile pot apare noii adulti sau intra în diapauza pentru 1-4 ani. La aparitia adultilor din prima generatie ei sunt localizati mai mult la marginea culturilor, iar ulterior se raspândesc în toata cultura.
Sunt atacate rapita, varza, napii, ridichiile si cruciferele din flora spontana, având în vedere ca initial pot fi atacate silicvele la începutul dezvoltarii acestora, este evident ca acestea nu mai formeaza seminte. Silicvele atacate se recunosc prin prezenta unei umflaturi, sunt de culoare galbena, rasucite, se coc prematur, crapa si semintele se scutura.