În România se întâlneste frecvent, daune importante produce uneori în vestul tarii, în special în judetul Bihor.
Adultul de 3,6-4,0 mm lungime, de culoarea neagra cenusie. Elitrele prezinta striuri longitudinale înguste, Larva este de culoare galbuie, de tip apoda si eucefala, la completa dezvoltare (de 3-4 mm), are capsula cefalica chitinizata de culoare brun-galbuie.
Daunatorul are o generatie pe an, si ierneaza ca adult în stratul superficial al solului de la baza plantelor.
În primavara, începând cu lunile martie-aprilie, dupa o perioada de zbor, hranire si copulatie de 25-30 de zile, femelele depun ouale în maduva tulpinii plantelor gazda. Ponta are loc în martie-aprilie. O femela depune 15-60 oua, în zona vârfului tulpinii principale, sub butonii florali sau în lastarii laterali, atunci când tulpinile au 40-50 cm înaltime. Primele larve neonate apar la sfârsitul lunii aprilie, pe la sfârsitul lunii mai, când cele mai multe larve se afla situate în ramificatiile laterale ale tulpinilor.
La dezvoltarea completa, larvele parasesc tulpinile, prin zonele de insertie a frunzelor, având în vedere ca tesuturile tulpinii sunt lignificate în acea perioada, patrunzând în stratul superficial al solului.
In iunie-iulie, apar adultii, care ramân în estivatie pâna la sfârsitul toamnei apoi, parasesc coconii nimfali, urca spre suprafata solului si intra în hibernare în imediata apropiere a bazei plantelor de rapita.
Atac și simptome Gargaritele hibernante rod perforatii marginale în limbul foliar si vârful tulpinilor. Femela depune ouale în tulpina, acolo unde larvele provoaca daune importante, deoarece rod galerii descendente sau ascendente în maduva tulpinilor, determinând deformarea si rasucirea longitudinala a acestora.
Plantele atacate ramifica abundent, stagneaza în crestere si nu formeaza silicve sau acestea sunt seci sau cu seminte de slaba calitate.