Adultul prezinta corpul alungit, alb-galbui, acoperit de o secretie ceroasa alba, pulverulenta. Aripile sunt bine dezvoltate si cu nervatiune redusa. Dimensiunile corpului ating 1,1-1,3 mm. Oul este fusiform, cu diametrul de 0,22-0,24 mm, prevazut cu un pedicel scurt, la depunere fiind de culoare alb-galbui, iar dupa doua zile devine negru-violet, cu reflexe metalice. Larva neonata are forma ovala, de culoare galben-palid, cu ochii rosii. In ultimul stadiu de dezvoltare, denumit „pupariu”, corpul acesteia este oval, turtit dorso-ventral si acoperit de o secretie ceroasa, alba.
Daunatorul se dezvolta in conditii de sera pe tot parcursul anului, iar in camp numai in perioada calda. In sera poate dezvolta 3-6 generatii, atunci cand conditiile sunt favorabile. Dupa 2-3 zile de la aparitie, femela incepe depunerea pontei. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor, grupate in cerc sau izolat. Fiecare ponta este alcatuita in 10-50 oua, numarul total depus de o femela fiind de 100-500. Incubatia in conditii de sera, la temperatura medie de 20-23ºC dureaza 10-30 zile, dupa care apar larvele. Durata ciclului de dezvoltare este de 4-6 saptamani in sera si 7-8 saptamani in camp.
Plante atacate si mod de daunare. Prezinta o polifagie accentuata, atacand un numar mare de plante cultivate (in sera si camp) si spontane. Pagube importante se inregistreaza la culturile de tomate, ardei, vinete, castraveti, fasole. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii, intepand si sugand seva din tesuturi. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.
Pe langa actiunea directa a daunatorului asupra plantei prin hranire, se adauga si cea cauzata de dejectiile zaharoase eliminate ce favorizeaza dezvoltarea unor ciuperci din genul Capnodium, care influenteaza negativ procesele fiziologice ale plantelor, producand uscarea prematura a foliajului, cu consecinte negative asupra productiei.