Este raspândit în regiunile cu precipitatii mai ridicate, mai ales în Transilvania, Banat si nordul Moldovei.
Adultul are corpul oval, de culoare neagra cu reflexe metalice verdealbastruie, de 1,5-2,7 mm lungime, convex dorsal, si plan ventral. Larva, de 3,5-4 mm lungime, este oligopoda, cu corpul de culoare alba, acoperit cu negi negri, prevazuti fiecare cu câte o seta. Are o generatie pe an, si ierneaza ca adult în stratul superficial al solului sau în liziera padurilor.
Dezvoltarea populației
În primavara îsi face aparitia spre sfârsitul lunii aprilie, hranindu-se cu elementele florale ale plantelor spontane, dar la formarea tulpinilor si lastarilor floriferi ai plantelor de rapita, insectele trec pe inflorescentele acestora continuându-si hranirea.
La începutul lunilor aprilie-mai, femelele depun ouale în bobocii florali ai plantelor gazde. Larvele ce apar la deschiderea bobocilor florali, se hranesc cu organele florale de rapita floarea devenind sterila. La completa dezvoltare, larva perforeaza bobocul floral în care s-a dezvoltat, coboara în sol, la o adâncime de 2-4 cm, si se transforma în pupa.
În iunie-iulie apar adultii din noua generatie, care dupa o perioada de hranire de câteva saptamâni, se retrag pentru hibernare.
Atac și simptome
Produce pagube în general cruciferelor, când cultura este mai tardiva, în curs de îmbobocire. Provoaca pagube deosebite culturilor de rapita si mustar.